Изгряващият знак или Асцендента

Астрологичният знак, който в момента на раждането се намира на източния хоризонт, се нарича изгряващ знак или aсцендент. Той се определя от часа и географското местоположение в момента на раждането. От друга страна, слънчевият знак, наричан обикновено зодия, се определя от месеца и деня на раждането. Поради факта, че Земята се върти около собствената си ос, изгряващият знак се променя приблизително на всеки два часа. Този знак определя психологическата ни мотивация, която ни води през живота. Разликата между слънчевия знак и асцендента се състои основно в това, че слънчевият знак определя външното ни поведение, т.е. това, което показваме пред другите хора, докато характеристиките на асцендента са скрити и са известни само на тесен кръг хора – тези, които ни познават съвсем отблизо – родители, съпруг, съпруга и т.н.

Асцендентът е фокусната точка в нас, през която се пречупва всичко, така че той до голяма степен определя начина, по който възприемаме външния свят и това, към което се стремим в живота. Той разкрива самите основи на нашата личност и добре представя начина, по който се развиваме и адаптираме към жизнените обстоятелства. Тъй като асцендентът е свързан с източния хоризонт, може да се направи сравнение между него и изгрева. Както по време на изгрева Слънцето постепенно осветява тъмния дотогава ландшафт на Земята, така и асцендентът постепенно хвърля светлина върху подсъзнателните и тъмни области в нашата сложна човешка психология.

Планетите, които в момента на раждането са се намирали непосредствено под хоризонта и още не са „изгрели“, са разположени в I дом в астрологичната карта, а тези, които вече са „изгрели“ и се намират непосредствено над хоризонта, са разположени в последния – XII дом. Колкото по-близо се намират такива планети до линията на хоризонта, толкова по-голямо е тяхното значение. Ако в картата има планети, които са разположени на не повече от 8-10 градуса от хоризонта, било то под или над него, тогава те съвпадат с асцендента и тяхното значение при оформянето на личността играе решаваща роля. Разликата е само в това, че характеристиките на планетите в I дом са много по-видими и очевидни за останалите хора, докато тези, разположени в XII дом, имат силно влияние, но предимно на подсъзнателно ниво.

В наши дни повечето хора знаят кой е техният слънчев знак. Например на почти всеки е известно, че родените между 21 април и 20 март са зодия Овен, родените между 21 април и 21 май са Телци и т.н. Повечето са запознати с характеристиките наТелците, Овните, Близнаците и т.н. Поради тази причина доста хора съзнателно или подсъзнателно до известна степен променят поведението си, за да се впишат в съществуващия стереотип относно определените зодии. Това, което повечето хора не знаят обаче, е, че тяхната психологическа мотивация (асцендент) може да бъде доста различна от поведението им пред другите хора (слънчев знак). Той се изчислява чрез часа и мястото на раждане, затова не всеки знае какъв е неговият асцендент.

При положение, че знаем своя изгряващ знак, възниква въпросът как правилно да изтълкуваме изчислената си карта. Компютрите в наши дни все още се учат как да дават правилни тълкувания, особено когато става въпрос за милиони комбинации. Може да минат още много години, преди компютрите да бъдат в състояние да дават правдиво и непротиворечащо си тълкуване на астрологичните карти. Слънчевият знак се определя лесно, понеже той зависи само от датата на раждането, която в повечето случаи е известна на всички. Нашите приятели и познати ни познават основно на базата на слънчевия ни знак, защото това е фасадата, която показвамe пред света.

Например, ако някой е роден под зодия Телец, то приятелите и познатите му ще го познават като практичен, реалистичен и търпелив човек. Но тъй като психологическата мотивация е нещо много лично, то качествата, подсказани от изгряващия знак, ще бъдат известни само на тесен кръг от хора, които го познават в дълбочина – съпруга, деца, родители и т.н. Ако този човек има изгряващ знак Скорпион, например, то тази търпеливост и практичност ще бъдат само фасадата на едно военно училище, в което се водят битки, разгарят се страсти и се завземат крепости. Тези действия обаче се развиват в много личен план и може да не станат известни на голяма част от хората, които познават този човек сравнително повърхностно.

Ако си позволим сравнение между човек и автомобил, то слънчевият знак (или така наречената зодия) описва външния вид на автомобила – марката, цвета, регистрационния номер и т.н. За да се види обаче асцендентът, трябва да се отвори капака и да се разгледа двигателят – този, който привежда колата в движение. Колата може да изглежда много модерна и мощна, но да има слаб двигател и обратното. Идеална е ситуацията, когато човекът успява (например с помощта на астрологията) да обедини в себе си и да интегрира хармонично принципите и на слънчевия, и на изгряващия си знак, което го прави хармонично развита и балансирана личност.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: